dimecres, 3 de desembre del 2008

Tractament històric de les crisis a La Vanguardia

Aquest dies m'han fet arribar una curiós "exercici" per analitzar l'impacte històric de les crisis a partir del seu tractament a la premsa, i concretament a La Vanguardia, mercès a aquest gran servei que es la hemerotèca digital.

Si feu l'exercici de consultar aquesta web http://hemeroteca.lavanguardia.es/trends.html?q=crisis+economica,+desempleo&x=50&y=21 veureu que es mostra una gràfica com la que adjunto. El que es veu és l'evolució del tractament de les expressions "crisis econòmica" i "desempleo" al llarg dels anys, comptant les vegades que aquestes expressions han estat publicades.


Una de les coses que de forma més immediata crida l'atenció és el pic que té l'expressió "crisis econòmica" aquests darrers temps. Si us hi feixeu, veureu que de bon tros es dupliquen els valors de la crisi dels 80's i la dels 90's. 

Això posa de manifest el caràcter mediàtic d'aquest crisi, ja que per molt que ara se'n parli, de moment no és tant profunda com la dels 80's, ni molt menys. Per esvair els dubtes, només cal mirar la línia de "desempleo" per observar com les conseqüències, ara per ara, són molt menors i més en la línia d'anteriors crisis.

Què vol dir això? Que els diaris en parlen molt perquè és un tema que ven? Que realment hi han elements per pensar que serà molt pitjor que les dels 80's i 90's? S'ha de veure.

També és significatiu mirar el comportament de "desempleo" en front de "crisis". Es pot veure que en les anteriors crisis, el creixement de "desempleo" sempre precedeix al de "crisis", mentre que ara no ha passat. Primer s'ha parlat de crisi i després de desempleo. Vol dir això que de tant parlar-ne ens ho hem acabat creient tots nosaltres?

També es veu que la baixada de "desempleo" sempre és posterior a "crisis" i baixa més lentament, cosa totalment raonable ja que els cicles de recuperació i confiança són més lents. 

Veurem com evoluciona la cosa.