divendres, 12 de desembre del 2008

Aplicació TIC a l'escola. Sistema eyeOS a Sant Sadurní

L'altre dia vaig tenir l'oprtunitat d'assistir al ITWorldEdu i, entre altres, em va sorpendre molt positivament la presentació que es va fer sobre el eyeOS i l'aplicació que se'n ha fet a l'escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d'Anoia.

De forma molt resumida, diré que el eyeOS es una nova forma de sistema operatiu (escriptori) en que tot està disponible des del navegador. De forma simplificada, això implica que podem fer servir tot el que habitualment demanem a un ordinador des de qualsevol lloc, accedint a la nostra informació, fitxers, etc. només amb un ordinador connectat a Internet. A més, aquesta mateixa estructura facilita el treball col·laboratiu entre persones remotes. 

El millor de tot, és que com totes les bones idees, està fet en programari lliure i, per tant és totalment gratuït, havent una comunitat que està ampliant les aplicacions disponibles. Per més informació aneu a la pàgina oficial http://eyeos.org/ca/?section=home.

Tornat al tema del títol, recomano la visualització del següent vídeo http://101recursosdidactics.blogspot.com/2008/11/eyeos-per-escoles.html,
on es descriu l'experiència de la implantació a l'escola Jacint Verdaguer, i com amb ganes, imaginació, suport i uns recursos limitats han pogut desenvolupar un projecte realment innovador.  Es un bon pas de cara a la modernització dels mètodes escolars, facilitant el treball de professors, la interactivitat en l'aprenentatge, la col·laboració i la possibilitat de que l'experiència educativa no es limiti a l'escola, sinó que tots els recursos i informació estan disponibles també des de casa, sense haver de carretejar els costosos (en pes i diners) llibres i carpetes.